Let's Do It - ocistimo zemlju za 1 dan


EKO KVIZ 03.11.2012.
EKO KVIZ 01.12.2012.
EKO KVIZ 22.12.2012.
EKO KVIZ 05.01.2013.
. . .
Sve emisije EKO KVIZ
možete naći OVDJE >>

    Arhiva vijesti ...
 

   FINALE EKO KVIZA "EKOBIS 2012 - UNA I EKOLOGIJA" 
   Na Eko-kvizu EKObis-a 2012. po peti put pobijedila je ekipa OŠ "Ahmet Hromdžić" iz Bosanskog Petrovca (na slici).
   (pogledajte set fotogrfija sa finalnog takmičenja u slide show-u)
   ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    UNSKIM SMARAGDIMA „ZLATNA POVELJA“ PRIVREDNE
   KOMORE USK-a ZA DESET GODINA PODRŠKE I
   ZAJEDNIČKOG RAZVOJA PROJEKTA „EKOBIS“

   U organizaciji Dječijeg ekološkog parlamenta, Privredne komore USK-a, Pedagoškog zavoda USK-a i Nacionalnog parka "UNA", Unski smaragdi su na međunarodnom sajmu "EKO BIS 2012",održali niz ekoloških aktivnosti, participirajući sva četiri dana sajma. I ove godine, zajedno sa Nacionalnim parkom "UNA", Unski smaragdi su prezentirali svoje aktivnosti i vrijednosti rijeke Une, putem video prezentacije, promotivnim materijalima, te izložbom najuspješnijih likovnih radova na temu: "Una i ekologija". Izložbu su kolektivno posjetili učenici osnovnih škola općine Bihać i Bosanske Krupe i dobili promotivne materijale o ekologiji i NP „UNA“.
   Druga značajna aktivnost Unskih smaragda je bila potpisivanje Sporazuma o suradnji sa Službom za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj općine Bihać i delegacije iz Republike Hrvatske, nama srodnim udruženjima i institucijama.
   Povodom ovogodišnjeg sajma „EKOBIS 2012“,Unski smaragdi su u organizaciji NP „UNA“,u konferencijskoj sali restorana „Obala“, prezentirali Projekt: „Una – ljepota je u čistoći“,dajući svima do znanja da je rijeka Una još neistraženi „smaragd“kontinentalnog turizma, pogodna za dječiji naučni turizam.
   I ovaj deseti međunarodni ekološki sajam "EKO BIS", završen je finalnim takmičenjem Eko kviza "Una i ekologija". Tema kviza bila je: Energetska efikasnost i okoliš, a sve pod motom: "Prihvatimo izazov težak jednu tonu CO2 "! Kviz je odgovorio na mnoga pitanja utjecaja klimatskih promjena na komponente okoliša, te skrenuo pažnju javnosti na potrebu štednje energije, korištenja obnovljivih energetskih izvora, smanjenje emisije štetnih gasova , kao i pravilno zbrinjavanje čvrstog otpada, o racionalnoj potrošnji i promjenama navika pri kupovini, kako bi spriječili emisiju 1 tone CO2 u atmosferi, uštedjeli novac, poboljšali kvalitet vazduha i zaštitili okoliš. "Zeleni paket“, kvalitetna multimedijalna literatura Regionalnog centra za okoliš - REC – Sarajevo, koja je namijenjena učenicima osnovnih škola za Srednju i Istočnu Evropu i literatura UNDP-a, doprinijela je podizanju ekološke svijesti učenika USK-a, o globalnim ekološkim izazovima, održivom razvoju, promjenama u vrijednostima, ponašanju i stilu života.
   - Najbolje znanje na eko kvizu "EKO BIS 2012" - Una i ekologija, pokazala je "JU OŠ „Ahmet Hromadžić" iz Bosanskog Petrovca, koja je, po peti put, finalni pobjednik eko kviza. - Drugo mjesto pripalo je Osnovnoj školi "Peti oktobar iz Sanskog Mosta", a treće, Osnovnoj školi "Todorovo" iz Todorova, općina Velika Kladuša. Svim pobjednicima uručene su Diplome i nagrade UNDP-a, a Unskim smaragdima na „Smaragdnoj noći“, uručena je: „ZLATNA POVELJA“ PRIVREDNE KOMORE USK-a ZA DESET GODINA PODRŠKE I ZAJEDNIČKOG RAZVOJA PROJEKTA EKOBIS
   "Obrazovanje mladih o okolišu i održivom razvoju je prioritet svakog društva koje želi dostići vrijednosti razvijenog demokratskog društva, zasnovanog na održivom korištenju prirodnih resursa koji nas okružuju", istakla je Mejasa Dupanović, autor i voditelj Projekta eko kviza: "EKO BIS - UNA I EKOLOGIJA".
   BIHAĆ – Trećeg dana održavanja EKOBIS sajma, u kabinetu načelnika općine Bihać potpisan je Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji Općine Bihać, Privredne komore USK-a, Javnog preduzeća Nacionalni park „Una“, Udruženja „Unski smaragdi“, sa Udruženjem iz Republike Hrvatske „Kupa – rijeka života“ iz Pokupskog, Republika Hrvatska. Naime, prije izvjesnog vremena Općina Pokupsko u Republici Hrvatskoj pripremila je za natječaj „Europa za građane“ odgovarajući projekt, te pozvala na partnerstvo, čemu se Općina Bihać odazvala, i time pristupila još jednom ozbiljnom prekograničnom projektu. Opći cilj projekta je jačanje veza i interakcija 55 općina i gradova između četiri evropske zemlje, što Općina Bihać preferira već duži niz godina, zajedničkim nastupom sa hrvatskim pograničnim općinama prema evropskim IPA fondovima. Prije samog čina potpisivanja, svi učesnici ovog susreta imali su priliku pogledati promotivni turistički film o Bihaću i sveukupnim resursima, te najznačajnijim usmjerenjima kada je u pitanju razvoj turizma, poljoprivrede, društvenih i drugih osobenosti. Prema riječima načelnika Albina Muslića, upravo najveća šansa Bihaća jeste u umrežavanju sa hrvatskim općinama, jer će Republika Hrvatska svojm članstvom u EU biti most ka strukturnim fondovima kojima će uskoro hrvatske općine biti puno bliže. Općina Bihać ima čime učestvovati u značajnim projektima, kazao je između ostalog Muslić, naglašavajući i ovog puta razvojni, ekonomski i ekološki potencijal kojim raspolaže, a posebno u okviru NP „Una“. Prema riječima Božidara Škrinjarića, načelnika Općine Pokupsko, ovo je bitan korak koji će odrediti budućnost ne samo jednog projekta, s obzirom da se radi o gradovima i partnerima koji su zainteresirani za ekološki turizam, zaštitu prirodnog bogatstva, ali i njihovu racionalnu ekonomsku iskoristivost.
   Mejasa Dupanović, predsjednica Unskih smaragda, Bihać
   (pogledajte fotografije sa EKObis-a 2012. u slide show-u)
   --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

   MEDIJIMA USK, F BiH, BiH
   OSNOVNIM I SREDNJIM ŠKOLAMA USK-a
   PREDŠKOLSKIM I JAVNIM USTANOVAMA USK-a
   VLADI USK-a
   OPĆINI BIHAĆ
   
                                               P O Z I V N I C A

                        FINALE EKO KVIZA „ EKO BIS 2012  -  UNA I EKOLOGIJA“
   
    MOTO: „ENERGETSKA EFIKASNOST I OKOLIŠ“U povodu DESETOG MEĐUNARODNOG SAJMA „EKOBIS 2012“, društvo „UNSKI SMARAGDI , u suradnji sa PRIVREDNOM KOMOROM USK-a  i  JU „PEDAGOŠKIM ZAVODOM USK – a“,
    Vas poziva da prisustvujete  FINALNOM TAKMIČENJU EKO KVIZA „EKOBIS 2012 – UNA I EKOLOGIJA“,  koji će se održati u nedjelju, 09. Septembra  2012. godine, u  Konferencijskoj hali na Sajmištu, sa početkom u 10.00 sati.                                   
                                                         
                                                                    A G E N D A
   10.00 – 10.10    - Pozdravna riječ  voditelja  KVIZA /DEP/,predstavnika organizatora,
                                  općine Bihać i vlade USK-a

    10.10 – 10.20    - Video-klip: Ljudske aktivnosti „Obnovljiva energija“
    10.20  -  12.30   - EKO KVIZ „EKOBIS 2012“ TEMA: „ENERGIJA I ŽIVOTNA SREDINA“
                                  /FINALNO TAKMIČENJE/
                                  Učesnici: Osnovne škole  USK – a
    12.30 – 13.00     - Zajednička  posjeta  Eko-sajmu, / učesnici eko-kviza -2012/
   
    Očekujući  Vaš dolazak, s poštovanjem: Mejasa Dupanović, predsjednica „Unskih smaragda“
   ---------------------------------------------------------------------------------
 „UNSKI SMARAGDI“
Ul. 502. Viteške  (Kulturni centar Bihać)
77000 BIHAĆ
E-mail: unskismaragdi@hotmail.com
www.unski-smaragdi.ba
Tel/fax: 037 226 461; mob: 061 608 963
Ž.r. 1610350027680059, RAIFFEISEN BANK – BIHAĆ
 ID: 4263324600006
Bihać, 03.09. 2012.godine
Br.101/09 -12
                                                                                    OSNOVNIM ŠKOLAMA:
                                                                                    - JU OŠ „PETI OKTOBAR“,  SANSKI MOST
                                                                                    - JU OŠ „TODOROVO“, VELIKA KLADUŠA
                                                                                    - JU OŠ „AHMET HROMADŽIĆ“, BOSANSKI                                                                                                    PETROVAC
   PREDMET: OBAVIJEST O FINALIMA EKO KVIZA : „EKOBIS-2012 – UNA I EKOLOGIJA
   
   POŠTOVANI UČESNICI FINALA EKO KVIZA „EKOBIS 2012“
    Budući da je usaglašen Program sajma EKOBIS 2012. Direkcija sajma je donijela odluku da se Finale eko kviz EKOBIS – UNA I EKOLOGIJA, pod motom
„ENERGETSKA EFIKASNOST I OKOLIŠ“održi: 09. 09./nedjelja /sa početkom u 10.00 sati.
Kviz će se održati u Hali za prezentaciju  na Sajmištu - Otoka - Bihać

  TEME ZA FINALE KVIZA – 2012. su:
   1. ZELENI PAKET: Komponente okoliša:   Zrak, Voda, Tlo, Biološka raznolikost;
                                Prijetnje i izazovi:  Urbanizacija, Buka ,Otpad, Kemikalije, Mine i okoliš,
                                Ljudske aktivnosti:   Energija
  2. UDŽBENIK – UNDP: Energija i životna sredina
  3. VODIČ ZA AKCIJU PROTIV KLIMATSKIH PROMJENA-UNDP
  
  Sretno i uspješno finale: EKO KVIZA „EKOBIS 2012 - UNA I EKOLOGIJA“!
  Nastavnicima-koordinatorima obezbijeđena je dnevnica, a za putne troškove donijeti račun od goriva ili  putne karte u iznosu:
SANSKI MOST: 50.00 KM, VELIKA KLADUŠA: 25.00 KM  I BOSANSKI PETROVAC -: 20.00 KM
  UČESNICIMA KVIZA UNDP I DRUGI SPONZORI OBEZBIJEDILI SU VRIJEDNE NAGRADE. 
  Mejasa Dupanović, predsjednica „Unskih smaragda“ i  koordinator kviza za USK!
  **************************************************************************************************

   UNSKI SMARAGDI NA 10. EKOBIS-u
  Bihać je od 06. do 09. septembra 20122. godine domaćin jubilarnog 10. međunarodnog ekološkog sajma EKOBIS 2012. I ovog puta lokacija Sajma je na Gradskoj otoci u centru Bihaća, na površini od 10.000 m2 otvorenog i zatvorenog izložbenog prostora.
  U nedjelju 09.09.2012.god. u terminu od 10.00 – 12.00 sati, na 10. EKOBIS-u biće održano finale EKO-KVIZA „EKOBIS 2012“–, a u organizaciji UG „Unski smaragdi“ Bihać, PK USK i Pedagoškog zavoda USK.
  (preuzmite Program 10. EKOBIS-a >> )

Copyright www.unski-smaragdi.ba / Mejasa Dupanović