2011: „Milijarda zelenih djela“ (A Billion Acts of Green)
     Dan Rijeke Une ...
 

    Dan rijeke Une
    Ekološki sat na Štrbačkom buku
 
  U sklopu obilježavanja 17. maja, Dana rijeke Une, Društvo za stvaranje kulture čuvanja i zaštite rijeke Une „Unski smaragdi“ i Uprava Nacionalnog parka „Una“ danas su na Štrbačkom buku, organizirali centralnu manifestaciju obilježavanja Dana rijeke Une i promociju aktivnosti Nacionalnog parka „Una“.
   Nakon Martinbroda i Kulen-Vakufa, prošle i pretprošle godine, centralno obilježavanje Dana rijeke Une ove godine je upriličeno u zoni Štrbački Buk – Lohovo u kojoj su se pored predstavnika NP „Una“ i članova Društva „Unski smaragdi“ okupili i učenici osnovnih škola iz Bihaća i Bosanske Krupe, predstavnici vladinog i nevladinog sektora, koji su zajedno obišli lokaciju vodopada Štrbački buk.
   „Želimo ovom manifestacijom ukazati na vrijednosti Nacionalnog parka „Una“ i njegov značaj za održiv razvoj na ovom području“, rekao nam je Amarildo Mulić direktor Nacionalnog parka.
   U srcu Nacionalonog parka, pored Štrbačkog buka održan je veliki ekološki sat o rijeci Uni kojim je skrenuta pažnja na vrijednosti djelovanja NP „Una“ i ljepote rijeke, s akcentom na njeno očuvanje. Kako je istaknuto, NP „Una“ će kroz proces razvoja postati generator sveukupnog napretka ovoga kraja. Bila je ovo prilika da se djeca druže i upoznaju vrijednosti Nacionalonog parka „Una“. ( rtvusk.ba )
   *************************************************************************************************
     MEDIJIMA USK –a, F BIH, BIH-e

   Bihać, 19. 05. 2012. godine
   Br. 55 – 05 /12.
   
   UNSKI SMARAGDI OBILJEŽILI 17. MAJ –DAN RIJEKE UNE -  PO 27. PUT
   DJEČIJA EKOLOŠKA AKADEMIJA-2012
   MOTO: „UNA“, NACIONALNI PARK – NAŠ NAJVEĆI EKOLOŠKI KORAK“
   MINISTRU GALIJAŠEVIĆU – „DJEVOJKA SA UNE“
   Unski smaragdi su obilježili 17. maj - Dan rijeke Une, raznim ekološkim, sportskim i kulturno- zabavnim aktivnostima. Dan rijeke Une započeo je EKO – raftingom i čišćenjem obala Une uz učešće rafting i Kajak-kanu klubova, te ronioca ronilačkih klubova, Dječijeg ekološkog parlamenta/DEP/, Zavoda za prostorno uređenje općine Bihać i JKP „Komrad ,Bihać.
   Uz bogat kulturno –umjetnički program i mnogobrojne građane „Ljutočke doline“, Dan rijeke Une  je obilježen u srcu nacionalnog parka, u Kulen Vakufu, zajedno sa JP NP „UNA“. Bila je to prilika za obraćanje uzvanika federalnog, kantonalnog i lokalnog nivoa vlasti, značajnih za promociju Unskih smaragda i Nacoinalnog parka „UNA“. Skupu se obratila predsjednica „Unskih smaragda“,Mejasa Dupanović,  direktor NP „UNA“, Amarildo Mulić, načelnik Općine Bihać, Albin Muslić, dopredsjednik F BIH, Svetozar Pudarić, načelnik općine –Plitvička Jezera , Ivica Kukuruzović i premijer USK-a ,Hamdija Lipovača, svi sa istim ciljem: „Nacionalni park „UNA“je tvornica turizma od koje mještani „Ljutočke doline“i Unsko-sanskog kantona, mnogo očekuju“.
   Održana je i tradicionalna ekološka akademija,
na kojoj su uručene diplome za najbolje likovne i literarne radove, koji su prispjeli na Konkurs JU „Pedagoškog zavoda USK, na temu: „Una i ekologija“.
    Ta „rascvjetala bašta“ mašte i stvaralaštva djece sa obala Une, bila je puna ljubavi i zahvalnosti za sve one koji vole i pomažu Unskim smaragdima. Shodno tome uručene su 52 Zahvalnice, a laureat časti -„Djevojku sa Une“ - dobio je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva  -  ministar „po mjeri ekologije“, Emdžad Galijašević. Dječiju ekološku akademiju ukrasio je tradicionalni koncert igara i pjesama „Uni za rođendan“, na kojem su nastupila sva KUD Općine Bihać.
    Obilježavanju Dana rijeke Une, pridružio se i Ekološki filmski festival/SEFF/iz Sisačko –moslovačke županije, sa ekološkim filmovima  koje će prikazati u svim većim mjestima Unskog sliva, a dokumentarni film „Smaragdni put“, prikazat će se u Sisku na reviji dokumenarnih filmova krajem ove godine.


   Dječija sportska olimpijada
je odgođena zbog lošeg vremena , a upriličena je tradicionalna pješačka šetnja: „Stazama zdravlja Unskih smaragda“, koju su do planinarskog doma „Plješevica“, pohodili sportisti, biciklisti, planinari, DEP i omladina Bihaća. Uz poruku svima: „UNU TREBA ČUVATI SVAKI DAN“, Unski smaragdi su završili Manifestaciju: 17. maj – Dan rijeke Une – 2012.  
                                                               BISTAR UM – BISTRA UNA!
    Izvještaj pripremila: Mejasa Dupanović, predsjednica „Unskih smaragda“, Bihać <

  ( pogledajte fotografije u slide show >> )
    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
   Program za Dan rijeke Une - KONFERANSA
   „Dan rijeke Une u Nacionalnom parku“
                              29. MAJ – 2008. – 17. MAJ – 2012.
                              17.MAJ – DAN RIJEKE UNE – 2012.
               /Bez najave pjesma Faruka Pečenkovića: Pjesma o Uni/
   Jedanput kad vidite rijeku Unu , nećete nikada zaboraviti njenu smaragdnu boju, brzake i bukove, sedre i sve ono što je čini jedinstvenom. Ta ljepota, kaže legenda, ostavila je bez daha nekog rimskog legionara koji, kad ju je ugledao, izusti: « Una!», što znači – jedna, jedina.
   A vi, zastanete li samo na tren pred tim neviđenim čudom, reći ćete, poput slavnog pjesnika Skendera Kulenovića: „Ljepota, ljepota, ljepota,…, malo mi očiju da gledam, malo mi pluća da dišem «
   Poštovani gosti, draga naša djeco, uvaženi domaćini Kulen Vakufa i Ljutočke doline - dobro došli u najmlađi Nacionalni park u BIH, na Dan kraljice svih rijeka - 17. Maj - Dan rijeke Une!
   „Ostao si zauvijek s Unom, a mi, zauvijek s Tobom“, napisaše djeca svom tvorcu Unskih smaragda, čika Bošku Marjanoviću, idejnom tvorcu Nacionalnog parka „ Una“, koji je svu svoju ljubav prema Uni prenio na djecu Smaragdne doline, svoje Unske smaragde, zbog čega smo mu vječno zahvalni.
   Među nama je danas neko ko je, po riječima Boška Marjanovića, najbolje shvatio filozofiju Unskih smaragda, neko, ko njegovu filozofsku misao: „Rijeku Unu ne treba čuvati od ljudi, već učiti ljude da čuvaju Unu, već punih 27 godina, provodi u djelo. To je naša predsjednica Unskih smaragda, gospođa, Mejasa Dupanović, kojoj dajem riječ. / Kratka pozdravna čestitka za Dan Une/
   Poštovani prijatelji Une i Smaragdne doline, velika mi je čast predstaviti vam prvog direktora Nacionalnog parka „Una,“ gospodina Amarilda Mulića , kojemu dajem riječ./ Obraćanje skupu – pozdravna dobrodošlica dir.NP „UNA“/
   17. maja davne 1985. godine , tačno u 13.00 sati na obalama Une, rodiše se Unski smaragdi,a rijeka Una dobi svoj dan-17. Maj – naš najveći praznik prirode, filozofsku misao: Rijeku Unu ne treba čuvati od ljudi, već učiti ljude da čuvaju UNU, slogan Bistar um – bistra UNA. Zato, naš praznik prirode- Dan rijeke UNE, otvaramo našim najmlađim Unskim smaragdima i njihovim ekološkim porukama /unski smaragdi recitiraju ekološke poruke/
   Danas je sa svojim prijateljima rijeke Une, u srcu Nacionalnog parka „UNA“ i naš gradonačelnik grada Bihaća, mr. Albin Muslić, kojeg pozivam da nam se obrati./obraćanje grad. Skupu/
   Prepustimo se slapovima smaragdne Une i prođimo rascvetalom baštom mašte i stvaralsštva djece sa obala Une. Uživajmo zajedno u svakom njihovom pokretu, stihu i pjesmi, jer sve je to danas –Uni za ljubav.
   Bosna je zemlja mnogo puta opjevana. Jedno od njenih bogatstava je i rijeka Una. Kad pjevamo o Bosni , pjevamo i o Uni.
   Bosna, ta zemlja malena,
   Svakog čovjeka prihvatiti može
   U njoj ljubav cvjeta za svu djecu svijeta!
   Bosno, vječno nam živjela, je ritmička tačka Osnovne škole „Brekovica“,sa čijeg se platoa najbolje vidi kanjon rijeke Une. Danas, Uni za rođendan, svoju plesnu tačku koja je osvojila prvo mjesto na općinskom takmičenju, na smotri znanja i stvaralaštva, poklanja Plesna grupa Osnovne škole „Brekovica“. Njih je pripremila njihova koordinatorica: Almira Jusić /Plesna skupina – Brekovica/
   S nam je danas i naš premijer USK-a „Eko kantona djece i ekologije“,koji i danas čuva ekološku ličnu kartu, a za Smaragde je jdnom prilikom rekao: Unski smaragdi su porodili sva druga ekološka Udruženja. Oni su idejni tvorci i utemeljitelji Nacionalnog parka „UNA“. /pozivam premijera USK-a dr Hamdiju Lipovaču da nam se obrati/
   Rijeke ne poznaju granice, one nas vežu zajedno i omogućuju nam zajedničko upravljanje u području sliva, a zajedničkim upravljanjem izgrađujemo uzajamno poštovanje, povjerenje i razumijevanje među državama, promičemo mir, tradiciju i stvaramo održiv privredni razvoj.
   Zato je danas s nama KUD „Drvar“ iz Drvara, koje će nam se predstaviti sa „Starogradskim igrama“ Bosne i Hercegovine. Dvanaest djevojaka sa izvora rijeke Une nosi poruku: „Una nas ljepotom plaća od izvora do Bihaća“/KUD „Drvar“/
   „Una“ – Nacionalni park, je od interesa za FBIH-e. Zato su danas s nama i oni od kojih će uveliko ovisiti zaštita, unapređenje, korištenje i upravljanje Nacionalnim parkom - UNA, ali i život mještana Ljutočke doline, koji od Nacinalnog parka „UNA“, mnogo očekuju.
   Zato pozivam minisrticu FMOIT, da nam se obrati./Obraćanje ministrice ili izaslanika/
   KUD „Hasan –beg Bišćević“ iz Bihaća, ambasador kulturne tradicije i baštine za Bosnu i Hercegovinu, danas, Uni s ljubavlju, predstavit će nam se sa „Igrama iz Podrinja“/KUD„Hasan- beg Bišćević“/
   Pozivam uvaženog i dragog gosta, dopredsjednika FBIH, koji nas je svojim prisustvom obradovao i prošle godine, gospodina Svetozara Pudarića, da nam se obrati./Obraćanje Svetoz.P./
   U današnjem haosu života postoje trenuci koji čovjeka čine sretnim i zadovoljnim. Ljubav, pjesma, ples, sport i trdicija spojeni su u jedinstvenu cjelinu borbe za opstanak i pobjedu naroda „Ljutočke doline“
   To će nam najbolje pokazati učenici iz Smaragdne doline - Osnovne škole „Kulen Vakuf –Orašac“sa scenskom izvedbom: „HAOS“ koja je na Smotri znanja i stvaralaštva dobila najviše aplauza.
    Muzički blok : Dvije pjesme Osmana Seferovića.
    Plesni studio Bihać: „VIRUS“ i Bihaća/ tri izvedbe/
    Polusatni koncert : Alen Islamović i Okus meda
    Najaviti: Šahovski i Tavla turnir pored obale Une, te gledanje Eko filmova Sisačkog Film festival a/SEFF/ u Osnovnoj školi „Kulen Vakuf“.
    SRETAN VAM 17. MAJ – DAN RIJEKE UNE!
   „UNA“ – NACIONALNI PARK , JE NAŠ NAJVEĆI EKOLOŠKI KORAK!
    Uni za ljubav, konferansu pripremila: Mejasa Dupanović, predsjednica „Unskih smaragda“
    Program vodila : Anita Ibradžić i Edin Delić – Piksi u Kulen Vakufu.
   
   ZAHVALNICE „UNSKIH SMARAGDA“
   Na dvadeset sedmoj svečanoj Dječijoj ekološkoj akademiji, Zahvalnice su uručene svima koji su, na bilo koji način, pomogli realizaciju ekoloških projekata "Unskih smaragda".

   ZAHVALNICE „UNSKIH SMARAGDA“ ZA UČEŠĆE
   U EKOLOŠKIM AKTIVNOSTIMA – 2012. GODINE
:
   1. KULTURNI CENTAR ,BIHAĆ
   2. OPĆINA BIHAĆ,OPĆINSKI „GRADONAČELNIK“
   3. KUD“HASAN BEG BIŠĆEVIĆ“, BIHAĆ
   4. PLESNI CENTAR „GALAKSI“ BIHAĆ
   5. „UNA KIRO RAFTING“
   6. RAFTING „SPORT BIJELI“
   7 . ŠAHOVSKI KLUB“BIHAĆ“
   8. SPORTSKI SAVEZ,BIHAĆ
   9. ŠEŠ-BEŠ KLUB „AJNA“ BIHAĆ
   10. RADIO TELEVIZIJA USK
   11.UNSKO-SANSKE NOVINE „KRAJINA“,BIHAĆ
   12. SPORTSKO RIBARSKO UDRUŽENJE „UNA“, BIHAĆ
   13. JP NACIONALNI PARK „UNA“, BIHAĆ
   14. JU „PEDAGOŠKI ZAVOD USK“
   15. MLJEKARA „MEGGLE“,BIHAĆ
   16. BIHAĆKA PIVOVARA
   17. BH TELECOM,BIHAĆ
   18. PRIVREDNA KOMORA USK
   19. MINISTARSTVO OBRAZOVANJA, NAUKE, KULTURE I SPORTA
   20. JU „GRADSKI DJEČJI VRTIĆ“, BIHAĆ
   21. JU DJEČJI VRTIĆ „UNA LOGEN“, BIHAĆ
   22. JU DJEČJI VRTIĆ „PINOKIO“, BIHAĆ
   23. JU DJEČJI VRTIĆ „PRVI KORACI“, BIHAĆ
   24. MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, VODOPRIVREDE I ŠUMARSTVA
   25. JU OŠ „HARMANI I“, BIHAĆ
   26. JU OŠ „HARMANI II“, BIHAĆ
   27. JU OŠ „PREKOUNJE“,BIHAĆ
   28. JU OŠ „GORNJE PREKOUNJE - RIPAČ“, BIHAĆ
   29. JU GIMNAZIJA „BIHAĆ“ U BIHAĆU
   30. „UMJETNIČKA ŠKOLA „, BIHAĆ
   31. „MJEŠOVITA SREDNJA ŠKOLA“, BIHAĆ
   32. „MEDICINSKA ŠKOLA“, BIHAĆ
   33. „UNSKO-SANSKI KOLEDŽ“, BIHAĆ
   34. KUD „KRAJINA“, BIHAĆ
   35. „MAŠINSKO-SAOBRAĆAJNA SREDNJA ŠKOLA“, BIHAĆ
   36. BZK „PREPOROD“, BIHAĆ
   37. RADIO 037 BIHAĆ
   38. KUD „SEHARA“, RIPAČ
   39. 037 TELEVIZIJA BIHAĆ
   40. ITC,BIHAĆ
   41.“ESKADA“, BIHAĆ
   42. NOVINE: REPREZENT ,VELIKA KLADUŠA
   43. KULTURNI CENTAR, BIHAĆ
   44.UNDP, BIHAĆ
   45.OŠ „KAMENICA“BIHAĆ
   46.OŠ „KULEN VAKUF-ORAŠAC“,BIHAĆ
   47.OŠ „BREKOVICA“,BIHAĆ
   48. OŠ „GATA-ILIDŽA-VRSTA“
   49. TURISTIČKAA ZAJEDNICA USK
   50. BIOTEHNIČKI FAKULTET- UNIVERZITET U BIHAĆU
   51. VOLONTERSKI CENTAR-BIHAĆ
   ...............................................................................................................................................................

   DAN RIJEKE UNE U NACIONALNOM PARKU
   KULEN-VAKUF, 17.maja 2012.- Manifestacijom “Dan rijeke Une u Nacionalnom parku Una”, na trgu u Kulen-Vakufu danas je u prisustvu predstavnika javnog i političkog života Općine Bihać, Unsko-sanskoga kantona i Federacije BIH, prigodno obilježen 17. maj – Dan rijeke Une.
   JP Nacionalni park “Una” i Društvo za stvaranje kulture čuvanja i zaštite rijeke Une “Unski smaragdi” iz Bihaća zajedno su s brojnim gostima i mještanima Kulen-Vakufa proslavili još jedan rođendan rijeke Une, pod sloganom “Dan rijeke Une u Nacionalnom parku”. Okupljenima su se na početku programa obratili Mejasa Dupanović, predsjednica “Unskih smaragda” te Amarildo Mulić,direktor JP NP “Una” ističući značaj zaštite i očuvanja ove rijeke.
   Naši najmlađi, učenici osnovnih škola i članovi “Unskih smaragda” pročitali su okupljenima kratke ekološke poruke te izveli ritmičku tačku “Volimo te Uno”.

   Vakufčanima su se obratili i potpredsjednik FBIH Svetozar Pudarić, općinski načelnik Albin Muslić i premijer USK-a Hamdija Lipovača, koji je napomenuo da nam je jedina alternativa živjeti sa Nacionalnim parkom Una. Načelnik Muslić poželio je i dobrodošlicu svim gostima iz drugih gradova BiH i Republike Hrvatske, te im poželio ugodan boravak pored Une.
   Radost proslave rođendana rijeke Une s okupljenima u Kulen-Vakufu podijelio je i Ivica Kukuruzović,načelnik Općine Plitvička Jezera. "Ovo je kvalitetan nastavak suradnje Općine Plitvička jezera i Općine Bihać. S obzirom da je Nacionalni park kod nas već tradicija, jer postoji 50 godina, drago mi je da svojim sugestijama i kroz buduću suradnju možemo pomoći, te zajednički surađivati na kvalitetnim projektima i u zaštiti prirode i u svemu ostalom", izjavio je načelnik Kukuruzović.

   U programu “Dan rijeke Une u Nacionalnom parku” nastupili su i članovi KUD-a Drvar, “Hasan-beg Biščević” iz Bihaća, Plesni studio “Virus”,te učenici OŠ “Kulen-Vakuf – Orašac”. Posjetioce manifestacije svojim koncertom počastili su Alen Islamović i grupa “Okus meda”. (preuzeto sa www.rtvusk.ba , vidi i na: www.uskportal.ba )
    ............................................................................................................................................................

   Internacionalni fotosusreti na Uni i dvije otvorene izložbe fotografija
   Povodom Dana rijeke Une i Dana Unsko-sanskog kantona, u organizaciji Udruženja „Infokult“ iz Bužima su održani VI Internacionalni fotosusreti na Uni. Fotografi iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Njemačke su 12. i 13. maja boravli na području Ostrošca, Stijene, Bosanske Otoke, Bosanske Krupe, Bihaća, Ripča… U subotu 12. 05. okupilo se 40 fotografa, gdje su fotografirali Stari grad Ostrožac, skulpture na Ostrošcu najveće kolonije skulptora u Europi. I folkor sa Ostrošca priidružio se ovoj jedinstvenoj manifestaciji u Krajini, nakon čega je uslijedio i set fotografija foto modela Unsko-sanskog kantoma. Sa Ostrošca su se fotografi uputili put Stijene, gdje ih je dočekao KUD „Stijena“ na Starom gradu, a tom prilikom je posjećen i privatni Etno muzej, gdje su nastale jako zanimljive fotografije. Nakon Stijene fotografi su fotografirali ljepoticu Unu na području Bosanske Otoke, i Bosanske Krupe, a u predvečernjim satima su fotografirali najzanimljivje dijelove grada Bosanske Krupe. U 19 sati je u Domu kulture u Bosanskoj Krupia otvorna izložba fotografija pod nazivom „Pokažimo svijetu ljepote Une“, koju je otvorio predsjednik „Infokulta“, Nedžib Vučelj. Izložba sadrži najljepše fotografije fotografa koji su pet godina pohodili i fotografirali Unu u sklopu manifestacije Internacionalnih fotosusreta. Fotografi i novinari iz Sarajeva , koji su snimali dokumentarni film o ovoj manifestaciji i o Uni isti dan su posjetili i Štrbački Buk i Martin Brod, najljepše destinacije Une.

   Drugi dan manifestacije, niti kiša, pa niti snijeg na Plješevici nisu mogli spriječiti fotografe da ne nastave sa fotografiranjem rijeke Une, i nenih najljepših destinacija, a fotografiali su i kulturno- historijske znamenitosti grda Bihaća. U 19 sati u nedjelju 13. 05. 2012. je u Izložbenom salonu Mujeza USK-a otvorena izložba fotografija fotografa učesnika VI Internacionalnih fotosusreta na Uni. Izložena su 64 fotografska rada sa tematikama od Une do Nijagare. O fotosuretima i odličnoj saradnji „Infotkulta“ i Muzeja Unsko sankog kantona, govorio je direktor muzeja , Nijazija Maslak, dok je predsjednik „Infotkulta“ govorio o težini, ali i značaju Internacionalnih fotosureta.
   Očito ljut na one koji sredstva za kulturu troše za „poslovne“ ručkove ili ih daju onima koji su podobni i ništa ne rade. Nedžib je oštro kritikovao vlast koja se nije udostojila ni doći i prisutvovati otvaranju izložbe i uvjeriti se u značaj manifestacije, da makar na taj način odaju priznanje ljudima kojima nije bilo teško doći iz Bona, Buzeta, Lovrana. Slatine, Zagreba, Ljubljane, Sarajeva, Siska i mnogih drugih mjesta, pa je to ujedno i primjer koliko je nekima u vlasti uopće stalo do napretka države, kulutre, turizma… U Zagrebu je našu izložbu sa ponosom došao otvoriti gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić, a našem kantonalnom ministru USK- ili nekim drugima, bilo je teško doći da makar prisutvuju otvaranju, istakao je Nedžib Vučelj za KIP.ba.
   Nedžib je za Krajiški info portal istakao da je u pripremi i izdavanje Fotomonografije Une, gdje će se naći fotografija svih dosadašnjih učesnika fotosusreta, ali će Fotomonografija sadržati i kulturno-historijske znamenitosti i baštinu Unsko-sanskog kantona. Za ovo Fotomonografiju inicijalna sredstva je već prvi dao načenik općine Bužim, Mirsad Šahinović. Izložbu je u Bihaću otvorila, učesnica fotosusreta na Uni, Ljiljana Dolenc iz Zagreba, koja je čak svoj povratak iz Amerike uskladila sa fotosusretima, kako bi se pridružila vrijednoj fotoekipi. Ona je govorila o svim inspiracijama Krajine za fotografe , od Une do dobrih susretljivih ljudi i drugih prirodnih ljepota. Čestitala je domaćinima Dan rijeke Une i Dan Unsko-sanskog kantona .
   Fotosusreti otvaranjem ove izložbe nisu završeni. Oni se nastavljaju dolaskom manjih grupa fotografa, a nova velika grupa se očekuje povodom Una regate u sedmom mjesecu.... (preuzeto sa: www.kip.ba )
   ..............................................................................................................................................................

   Povodom Dana rijeke Une
   SURADNJA SISAČKOG EKO FILM FESTIVALA /SEFF/
   I UNSKIH SMARAGDA

   Povodom 17. maja - Dana rijeke Une, manifestaciji Dan rijeke Une će se pridružiti i putujući Sisački eko film festival/SEFF/  "Smaragdni put", dug 550 km.
   Specifičnost eko film festivala je prekogranična suradnja sa udrugama i ustanovama USK-a. Tako će zaživjeti ideja da se rijekom Unom koja izvire u Hrvatskoj, spoje gradovi kroz koje ova smaragdna ljepotica teče.
   Festivalski tim kojeg čini 15 osoba, krenut će s izvora Une, 17. maja. Pridružiti će se centralnoj manifestaciji u Kulen Vakufu i  biće prikazani eko filmovi koji su prijavljeni na konkurs SEFF-la.
   Ukupno 20 filmova odabranih za djecu i odrasle prikazat će se i u Bihaću, Bosanskoj Krupi, Ostrošcu, Dvoru, Bosanskoj Kostajnici, Hrvatskoj Kostajnici, Jasenovcu, Sunji, Komarevu, Sisku, Petrinji, Topuskom.
   Cjelovečernji dokumentarac Smaragdnog puta biće prikazan u Sisku. Ovo je još jedan dokaz druženja Unskih smaragda, NP "UNA", Kulturnog centra Bihać, sa prekograničnim udrugama u cilju promocije vrijednosti   rijeke Une i USK-a.

        FESTIVAL SA IZVORA RIJEKE UNE
    Sisak, 10.05.2012.- U Sisku je danas održana tiskovna konferencija povodom nadolazećeg 5. Sisak eko film festivala. Ovaj festival počinje 17.svibnja/maja sa izvora rijeke Une.
    Na pressici su o festivalu govorili Ivona Nemeth Novak, ravnateljica Doma kulture Kristalne kocka vedrine Sisak, Dinko Pintarić, gradonačelnik Siska i Daniel Pavlić, voditelj Filmskog centra Doma kulture KKV i organizator SEFF-a.


   ...............................................................................................................................................................
                       
                 ČAST NAM JE POZVATI VAS NA MANIFESTACIJU:
                        17. MAJ – DAN RIJEKE UNE – 2012.

                        USAGLAŠENI   PROGRAM   DANA    RIJEKE   UNE:   17. MAJ – 2012.
                              MOTO: NACIONALNI PARK « UNA «
                        (UZ VELIKU ZAHVALNOST ELEKTRONSKIM I PRINTANIM MEDIJIMA)

16. maj , 2012. SRIJEDA – BIHAĆ

   10.00 – 11. 30  -  EKOLOŠKE AKTIVNOSTI DJECE JU  « DJEČIJI VRTIĆ « BIHAĆ
    -  MALI SLIKARI NA UNI:  - Učesnici:  Djeca JU » Dječiji vrtić - Bihać« slikaju  ispred « Čardaka na Uni «
    11.00 -  14.00  -  EKO-RAFTING/čišćenje obala Une od Midžića jezera do Hatinca. Učesnici: DEP,Medicinska škola-Bihać, Zavod za prostorno Uređenje Bihać, JKP – Bihać, Volonterski centar- Bihać, Ronilački klub Una , Kajak –Kanu klub „UNA“-Bihać, Sport „BIJELI“ i „KIRO-rafting
   
    18.00  -  19.00 -  DJEČJA EKOLOŠKA AKADEMIJA /KULTURNI CENTAR - DOM ARMIJE
   
  -  Likovno, literarno i kulturno- umjetničko stvaralaštvo djece sa obala Une
     -  Učesnici: Djeca privatnog vrtića „Prvi koraci“, Bihać, Osnovne i srednje škole USK-a, Plesni centar „GALAKSI“
     -  Osnovna  muzička škola, Bihać;  -  Organizacija:Unski smaragdi, Kulturni centar-  Bihać, NP“UNA“- Bihać
   
   19.30   -  21.00 - KONCERT IGARA I PJESAMA : « UNI ZA ROĐENDAN «/KULTURNI CENTAR - DOM ARMIJE
   
 -   Učesnici:  KUD « Krajina « - Bihać,  KUD« Sehara « - Ripač,   KUD „Hasan-beg Bišćević“, Bihać, Plesni centar „GALAKSI“, Bihać, Klub „KODOKAN“
    -   Organizacija: Unski smaragdi,  Kulturni centar - Bihać, Nacionalni park „UNA“, Kulturno umjetnička društva - Bihać
    Usljed kiše, Akademija i Koncert će se održati u Maloj sali Kulturnog centra/Dom armije/ Bihać


   17. maj , 2012. ČETVRTAK –  KULEN VAKUF
    - CENTRALNA MANIFESTACIJA  OBILJEŽAVANJA DANA RIJEKE UNE I PROMOCIJA AKTIVNOSTI     
    NACIONALNOG PARKA „UNA“ -  OD  11. 00  DO 15. 00  SATI
    08.30 – 10.00Putovanje  autobusima  Smaragdnom dolinom UNE /Bihać – Kulen Vakuf
    11.00 – 14.00 -  Kulturno –umjetnički program u Nacionalnom parku „UNA“ u Kulen Vakufu:
    14.00  - 15.00 – EKO  filmovi /Sisački  ekološki film festival“Smaragdni put“-SEFF/-Projekcija u  OŠ „Kulen Vakuf – Orašac“
    - Učesnici programa: Unski smaragdi, Osnovne škole USK-a, Dječiji ekološki parlament /DEP/, KUD „Hasan-beg Bišćević“, KUD „Drvar“ iz Drvara,  Muzički blok, prof. Osman Seferović, Plesni studio „VIRUS“, Koncert: Alen Islamović, Šahovski klub – Bihać, Tavla klub - „Ajna“, Bihać / Turniri  pored  obale  Une u Kulen Vakufu u 14.00 sati /simultanka/ , Sisački ekološki Film  festival, građani Ljutočke doline, i drugi.
    - Organizacija: Nacionalni park “UNA“,  Unski smaragdi, Mjesna zajednica Kulen Vakuf
   
    17. maj -  19.30 sati: PROMOCIJA ROMANA „VELI  JOŽE“ /DIHET KIŠMIĆ – DILHO/, U GRADSKOJ GALERIJI - BIHAĆ

   18. maj, 2012. PETAK -BIHAĆ
   10.00 - 11.30 - ŠESTA  DJEČIJA OLIMPIJADA NA TERENU « STENS «, POLAZAK U 10.00 SATI SA GRADSKOG TRGA
     - Učesnici: Djeca JU « Dječiji vrtić «, Bihać i djeca privatnih vrtića grada Bihaća:
     « Pinokio «, « Una Logen „ i « Prvi koraci «.
     - Organizacija: Sportski savez Bihać, Javni i privatni vrtići  Općine Bihać, Unski smaragdi.
18.00 –18.15 sati:  IZLOŽBA SISAČKOG EKOLOŠKOG FILM FESTIVALA /SEFF/ - Ljepote Sisačko-moslovačke županije  sa akcentom na  Lonjsko polje /u foajeu Kulturnog centra – Bihać/
   18. 15  - 20.00  sati: PRIKAZIVANJE EKOLOŠKIH  FILMOVA – SEFF /Najbolji ekološki filmovi prispjeli   na konkurs/
    - Učesnici: „Smaragdni put“- SEFF, Osnovne škole Bihać i omladina Bihaća
    Lokacija: Kulturni centar /Dom armije/
    Organizacija: Kulturni centar –Bihać, Unski smaragdi /DEP/

    19. maj, 2012.  SUBOTA – BIHAĆ“

   08. 00  -  16. 00 - PJEŠAČKA ŠETNJA «STAZAMA ZDRAVLJA UNSKIH SMARAGDA «
    - Učesnici: Dječiji ekološki parlament - Unski smaragdi, omladina i građani Bihaća,Tim  „Japodi“, osnovne i srednje škole općine Bihać, biciklisti , planinarska društva - Bihać
    - Lokacija: Stadion „Jedinstvo“ - Planinarski dom „Plješevica“/ Polazak u 8.00 sati ispred stadiona „Jedinstvo“/
   Organizacija: Sportski savez - Bihać
   
   (Za Koordinacioni odbor Manifestacije: „17. maj – Dan rijeke UNE – 2012“, Mejasa Dupanović, predsjednica „Unskih smaragda")


   .............................................................................................................................................................

  NAJBOLJI  LIKOVNI RADOVI NA KONKURSU 2011. (tekst ispod)

   1. MJESTO: ANNELA RUŽNIC, IIIA,OŠ „HARMANI II2“BIHAC
   2. MJESTO: FELIC NEJRA, I RAZR.OŠ „GATA, ILIDŽA – VRSTA“
   3. MIRZA MAHMUTOVIC, IIIA OŠ“HARMANI II“BIHAC
   
   1. SARA KULENOVIC,VII RAZR.“GORNJE PREKOUNJE RIPAC“
   2. ANUŠIC PETRA,VIIB, OŠ HARMANI I“,BIHAC
   3. PERVIZ ESMERALDA, VIIZAZR. OŠ“GATA ILIDŽA – VRSTA“
   
   1. AIDA MALKIC, IVC, GIMNAZIJA „BIHAC“
   2. AZRA ŠAHINOVIC, II RAZR. „UNSKO-SANSKI KOLEDŽ“
   3. NERMA SUŠIC, II RAZR. „MJEŠOVITA SRED.ŠKOLA“,BIHAC.
   .............................................................................................................................................................
   NAJBOLJI  LITERARNI RADOVI NA KONKURSU 2011.
   1. ADISA BUŽIMKIC,IVA,“DRUGA OŠ BOS.KRUPA“
   2. EMINA DEDIC, VC, OŠ „HARMANI 2“,BIHAC
   3.ANITNELA OSMANKIC,IIIR OŠ „TOD.SLAPNICA“
   
   1.BELMIN BATIC,VI1, OŠ „MAHALA“, SAN. MOST“
   2.ASMIRA KAJTAZOVIC, VIIA OŠ „PECIGRAD2
   3.EMINA ABDIJANOVIC, VIIA OŠ „BREKOVICA“
   
   1.UNA IBRAHIMPAŠIC,IA,“UNSKO SANS.KOLEDŽ“
   2.JASIN HODŽIC, IIA, „UNSKO-SANSKI KOLEDŽ“
   3.SAJRA REKANOVIC,IIB, MEDICINSKA ŠKOLA
   .............................................................................................................................................................

   Broj: 65/11
   Bihać, 06. 04. 2011. godine
   SVIM OSNOVNIM I SREDNJIM ŠKOLAMA UNSKO SANSKOG KANTONA
   
   KONKURS ZA LIKOVNE I LITERARNE RADOVE
   NA TEMU: “UNA I EKOLOGIJA“

   Poštovani:
   Na prijedlog Organizacionog odbora za obilježavanje Dana rijeke Une,17. maj,2011.god. JU „PEDAGOŠKI ZAVOD USK-a“, raspisuje KONKURS za učenike osnovnih i srednjih škola USK-a, na temu:“ UNA I EKOLOGIJA“. Ovu prigodu koristimo da se animiraju škole i učenici radi provođenja odgovarajućih aktivnosti, na najvišem nivou onako,kako to naša najljepša rijeka Una – Nacionalni park, zaslužuje.
   Naime, potrebno je na nivou škole odabrati po jedan likovni i literarni rad,u kategoriji:
   Od I – IV razreda osnovnih škola,
   Od V – VIII razreda osnovnih škola i
   Od I -- IV razreda srednjih škola.
   Izabrane likovne i literarne radove potrebno je dostaviti u JU OŠ „HARMANI II“ najkasnije do12.(dvanaestog) maja 2011.god. kada će Konkursna komisija odabrati najbolje radove, a DIPLOME uručiti na SVEČANOJ AKADEMIJI,17. maja 2011.god.
   Očekujući vašu suradnju, s poštovanjem:
    Predsjednica „Unskih smaragda“, Mejasa Dupanović
    Kontakt telefon/fax: 037 226 461; Mob, SMS: 061 608 963
   .............................................................................................................................................................
                            VELIKI ŠKOLSKI ČAS O RIJECI UNI
                            17. MAJ – DAN RIJEKE UNE – 2010.
                          MOTO : NACIONALNI PARK „UNA“

 
    Jedanput kad vidite rijeku Unu , nećete nikada zaboraviti njenu smaragdnu boju, brzake i bukove, sedre i sve ono što je čini jedinstvenom. Ta ljepota, kaže legenda, ostavila je bez daha nekog rimskog legionara koji, kad ju je ugledao, izusti: « Una!», što znači – jedna, jedina.
   Vjekovima je ova jedinstvena rijeka inspiracija slikarima, piscima, koji je ovjekovječuju kistom i perom.
   A vi, zastanete li samo na tren pred tim neviđenim čudom, reći ćete, poput slavnog pjesnika Skendera Kulenovića: „Ljepota, ljepota, ljepota,…, malo mi očiju da gledam, malo mi pluća da dišem «
   Rijeka Una nije samo jedinstvena po svojoj prirodnoj ljepoti, već i po tome što je jedina rijeka na svijetu koja ima ekološki pokret djece: „Unski smaragdi“ i Dan rijeke Une – 17. maj, naš najveći praznik prirode kojeg, već po 25. put, obilježavamo raznim ekološkim, sportskim, kulturnim i zabavnim aktivnostima.
   Unski smaragdi, koji su Uni dali naučnu dimenziju, kao i mnogobrojna ekološka udruženja unskog sliva, imaju jedinstven stav : „ Hidroelektrane na rijeci Uni i njenim pritokama - NE, a turizam – DA“!
   Ta činjenica i opredjeljenje naroda unskog sliva da rijeku Unu stavi u funkciju turizma i da od nje lijepo i kvalitetno živi, potvrđena je Peticijom građana Unsko- sanskog kantona, protiv izgradnje hidroelektrana, koje bi ugrozile ekosistem rijeke Une, što su potvrdili i naši naučni skupovi:
   - Valorizacija prirodnih i društvenih vrijednosti sliva rijeke Une, 1991. godine
   - Što graditi na rijeci Uni poslije rata, 1996. godine,
   - Sedra rijeke Une i Una bez sedre, 2000. godine
   - Una - park prirode ili nacionalni park, 2002. godine.
   Ovi naučni skupovi donijeli su i svoje Zaključke: „Rijeka Una – jedna i jedina , sa svim svojim prirodnim znamenitostima i rijetkostima ima sve prirodne potencijale da se upiše u listu Svjetske prirodne baštine UNESCO – a, a područje do Bihaća se predlaže za izdvajanje i stavljanje pod zaštitu, kao budući nacionalni park „Una“.
   Konačno : Unski smaragdi su ostvarili svoj ekološki san 29. maja /svibnja, 2008. godine, kada je Una proglašena nacionalnim parkom i kada je stupio na snagu Zakon o nacionalnom parku „Una“, kojim se uređuju pitanja : zaštite, unapređenja, korištenja i upravljanja NP „UNA“, sa ukupnom površinom od 19.800 hektara / Općina Bihać/. Nacionalni park „Una“, kao treći po redu u Bosni i Hercegovini, sada je od značaja za Federaciju Bosne i Hercegovine.
   Na prijedlog Unskih smaragda , Općinsko vijeće – Bihać , proglašava novoizgrađeni pješački most - „ Most Unski smaragdi“, što je najveća nagrada djeci „Unskih smaragda“ u borbi za proglašenje Une nacionalnim parkom. „Most Unski smaragdi“, čija je dužina 48 m, širina 3,5 m , težina 60 t , otvoren je 3. oktobra 2008. godine, na ponos Smaragdima i svim Bišćanima.
    „ UNA“, NACIONALNI PARK - JE NAŠ NAJVEĆI EKOLOŠKI KORAK !
   Povodom 25 smaragdnih godina: Mejasa Dupanović, predsjednica „Unskih smaragda“ .

 

 

 

 

 

    (za više fotografija sa ovih manifestacije - klikni OVDJE >>)
   ...............................................................................................................................................................

   POPIS SUORGANIZATORA ZA DAN UNE
   - ZAHVALNICE ZA 2010. GODINU

    1. KULTURNI CENTAR ,BIHAĆ
   2. OPĆINA BIHAĆ,OPĆINSKI „NAJEVROPSKIJI GRADONAČELNIK“
   3. KUD“HASAN BEG BIŠĆEVIĆ“, BIHAĆ
   4. PLESNI STUDIO „MISS“
   5. „UNA KIRO RAFTING“
   6. RAFTING „SPORT BIJELI“
   7 . KES „LIMIT“
   8. SPORTSKI SAVEZ,BIHAĆ
   9. ŠEŠ-BEŠ KLUB „AJNA“ BIHAĆ
   10. RADIO TELEVIZIJA USK
   11.UNSKO-SANSKE NOVINE „KRAJINA“,BIHAĆ
   12. SPORTSKO RIBARSKO UDRUŽENJE „UNA“, BIHAĆ
   13. UDRUŽENJE „AQUARIUS“,BIHAĆ
   14. JU „PEDAGOŠKI ZAVOD USK“
   15. MLJEKARA „MEGGLE“,BIHAĆ
   16. BIHAĆKA PIVOVARA
   17. BH TELECOM,BIHAĆ
   18. PRIVREDNA KOMORA USK
   19. MINISTARSTVO OBRAZOVANJA, NAUKE, KULTURE I SPORTA
   20. JU „GRADSKI DJEČJI VRTIĆ“, BIHAĆ
   21. JU DJEČJI VRTIĆ „UNA LOGEN“, BIHAĆ
   22. JU DJEČJI VRTIĆ „PINOKIO“, BIHAĆ
   23. JU DJEČJI VRTIĆ „PRVI KORACI“, BIHAĆ
   24. JU ISLAMSKI DJEČJI VRTIĆ „RAUDA ASALLIHIN“, BIHAĆ
   25. JU OŠ „HARMANI I“, BIHAĆ
   26. JU OŠ „HARMANI II“, BIHAĆ
   27. JU OŠ „PREKOUNJE“,BIHAĆ
   28. JU OŠ „GORNJE PREKOUNJE“, BIHAĆ
   29. JU GIMNAZIJA „BIHAĆ“ U BIHAĆU
   30. „UMJETNIČKA ŠKOLA „, BIHAĆ
   31. „MJEŠOVITA SREDNJA ŠKOLA“, BIHAĆ
   32. „MEDICINSKA ŠKOLA“, BIHAĆ
   33. „UNSKO-SANSKI KOLEDŽ“, BIHAĆ
   34. KUD „KRAJINA“, BIHAĆ
   35. KUD „NAPREDAK“, BIHAĆ
   36. BZK „PREPOROD“, BIHAĆ
   37. KUD „BRATSTVO“, RIPAČ
   38. KUD „SEHARA“, RIPAČ
   39. KUD „SLAP“, PRITOK
   40. KUD „PRITOKA“, PRITOKA
   41.“ESKADA“, BIHAĆ
    ..............................................................................................................................................................
   Shodno ovlastima iz Statuta „Društva za stvaranje kulture cuvanja i zaštite rijeke Une –
   Unski smaragdi“Bihac/clan 1.tacka3.,clan25. 30. i 32./,te Rješenja Ministarstva pravde USK / Rješenje broj: 07-05-8128-UP-1/10/i Ugovora o autorskom pravu Vladimira Herljevica o reproduciranju skulpture“Djevojka sa Une“, prenesenom na „Unske smaragde“/u Zagrebu, 26. listopada 1999.godine, Upravni odbor Udruženja raspisuje

                                                               K O N KU R S
   za korištenje trodimenzionalnog i dvodimenzionalnog lika „Djevojka sa Une“,autora Vladimira Herljevica, za koju preneseno autorsko pravo ima Društvo “Unski smaragdi“ iz Bihaca.
   Korištenje trodimenzionalnog lika“Djevojka sa Une“u svrhu izrade statue mora biti izvedeno iskljucivo prema modelu autora:
   - velicina/visina/izradene statue iznosit ce 47 cm
   - materijal: mljeveni granit sa mješavinom poliestera
   - boja - platinasto zlatna u tri nijanse
   - postolje sa serijskim brojem
   - vodeni žig „Djevojka sa Une“
   - pečat Unskih smaragda
   - pečat proizvođača
  
 Naknada za jednogodišnje korištenje trodimenzionalnog i dvodimenzionalnog lika „Djevojka sa Une“iznosi 500,00 KM/petstotinakonvertibilnihmaraka/,koja ce se zakljuciti Ugovorom sa proizvodacem.
   Uplate ce se vršiti na racun Društva „Unski smaragdi“ broj:
   - 1610350027680059 - kod Raiffeisen BANK-glavna filijala Bihać
   - 102022-000000-9421 – kod Union banka Bihać
   Prijave za Konkurs slati u roku od 15 dana od objave u Unsko-sanskim novinama „Krajina“ na adresu: Unski smaragdi – Bihać, 502. viteške brigade /Kulturni centar Bihać/, sa naznakom: za konkurs – ne otvaraj!


Copyright www.unski-smaragdi.ba / Mejasa Dupanović