„PODIGNIMO SVOJ GLAS, A NE NIVO MORA!“


  aktuelnosti...
 
  
 

 *******************************************************************************************************************
  BIHAĆ:
AKCIJA ČIŠĆENJA „PROLJEĆE NAS POKREĆE 2017“

- Akcija čišćenje gradskih i prigradskih naselja „Proljeće nas pokreće“ koju organizira Gradska uprava Bihaća uspješno se provodi ovih dana. Bihaćki srednjoškolci, planinari i mještani Golubića, Kamenice, Brekovice, Vedrog Polja i Baljevca očistili su nekoliko divljih deponija, planinarske staze, te zelene površine uz lokalne saobraćajnice.

    BIHAĆ, 24.aprila
- Gradska uprava Bihaća zajedno sa velikim brojem institucija, organizacija, nevladinih udruženja i sportskih kolektiva organizira akciju čišćenja i uređenja gradskih i prigradskih područja  pod nazivom „Proljeće nas pokreće 2017“.  Akcije je počela od 15. aprila  i traje do kraja mjeseca. U okviru akcije obilježen je i Dan planete Zemlje. Tim povodom održana je i priredba o značaju očuvanja okoliša u kojoj su učestvovali mališani bihaćkih vrtića,  učeniciji Asocijacije srednjih škola, članovi Asocijacije studenata, Nacionalni park „Una“  i „Unski smaragdi“.
Akcija čišćenje gradskih i prigradskih naselja „Proljeće nas pokreće“ koju organizira Gradska uprava Bihaća uspješno se provodi ovih dana. Bihaćki srednjoškolci, planinari i mještani Golubića, Kamenice, Brekovice, Vedrog Polja i Baljevca očistili su nekoliko divljih deponija, planinarske staze, te zelene površine uz lokalne saobraćajnice.  

    Akcija je nastavljena  priredbom o značaju očuvanja okoliša pod nazivom „Proljeće nas pokreće“ u organizaciji i izvedbi bihaćkih vrtića, Asocijacije srednjih škola, studenata i Unskih smaragda.


 *******************************************************************************************************************

                           UNSKI SMARAGDI OBILJEŽILI
                  DAN PLANETE ZEMLJE

- U sklopu manifestacije u svim općinama Kantona jučer organiziran eko-kviz „Eko bis - Una i ekologija“. Učesnici ovogodišnje manifestacije, mališani dječijeg vrtića „Fili“, kroz zanimljiv program podsjetili mjerodavne zbog čega je važno očuvati planetu Zemlju

    BIHAĆ, 22. aprila – Povodom Dana planete Zemlje, 22. aprila, Društvo za stvaranje kulture očuvanje i zaštitu rijeke Une „Unski smaragdi“, u saradnji sa Pedagoškim zavodom i Privrednom komorom Unsko-sanskog kantona, te Nacionalnim parkom Una i Gradom Bihaćem, organiziralo manifestaciju  pod motom „Životne sredine i klimatske pismenosti“.


Dan planete Zemlje i ove  godine posvećen je problemima i izazovima sadašnjeg vremena, u kojem se obrazovanje stavlja kao važan segment i osnova za napredak. Svoju poruku javnosti organizatori manifestacije poslali su putem  ekološkog kviza i TV filma. Na ovaj način Unski smaragdi su željeli pokazati kolika šteta se nanosi planeti Zemlji ljudskom pohlepom za prekomjernim bogaćenjem. O ovoj temi prisutnima je govorila predsjednica Unskih smaragda Mejasa Dupanović.

U sklopu manifestacije u svim općinama Kantona jučer je organiziran eko-kviz „Eko bis – Una i ekologija“. Kviz se organizira već 15 godina, a takmiče se učenici škola sa prostora USK. Učesnici ovogodišnje manifestacije su bili i mališani dječijeg vrtića „Fili“, koji su  kroz zanimljiv program podsjetili mjerodavne zbog čega je važno očuvati planetu Zemlju.

Obilježavanje Dana planeta Zemlje na međunarodnom nivou aktualizirano je  1990. godine kada je u manifestacijama širom svjeta  učestvovalo više od 200 miliona ljudi, što je dalo veliki poticaj održavanju konferencije Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru dvije godine kasnije.

Dan planete Zemlje obilježava se svake godine 22. aprila brojnim sadržajima koji su posvećeni očuvanju i zaštiti prirodnog okoliša našeg planeta, a sve s ciljem podsjećanja da Zemlju trebamo čuvati svih 365 dana u godini, a ne samo na ovaj dan.


 *******************************************************************************************************************
                                           RIJEČI ZAHVALNOSTI RTV USK-a
      Ovom prilikom se želim osobno zahvaliti RTV USK-a na dodijeljenoj mi ZAHVALNICI, za dugogodišnju suradnju na ekološkim projektima!
     - Hvala vam na medijskom pokroviteljstvu Unskih smaragda!
     - Hvala vam za ekološki serijal Eko kviza RTV USK-a, kojeg ste , zajedno sa mnom, realizirali tri godine!
     - Hvala vam što podržavate ekološku edukaciju djece „Smaragdne doline"!
     - Hvala vam što volite, čuvate i zajedno sa Smaragdima, branite rijeku Unu od izgadnje hidrocentrala!
     - Hvala svim uposlenicima RTV USK-a: upravi, menadžmentu, voditeljima programa, urednici eko kviza RTV USK-a, novinarima, snimateljima, tehničkoj službi, režiji, radijskim voditeljima i administrativnim radnicima, što ste me prepoznali i odabrali za spoljnog suranika i često ugostili u svojoj medijskoj kući!
     -Sve vas volim i nosim u srcu! RTV USK-a, ZASLUŽENO, SMARAGD ! Mejasa Dupanović.

 *******************************************************************************************************************
          UNSKI SMARAGDI OBILJEŽAVAJU
         22. APRIL - DAN PLANETE ZEMLJE

  U programu TV USK ugostili su predsjednicu Unskih smaragda Mejasu Dupanović, u povodu ovog Dana, ali i da joj zahvale na dosadašnjoj uspješnoj saradnji. *******************************************************************************************************************
   

 ************************************************************************************************ *******************
    UNSKI SMARAGDI IZ BIHAĆA - EKOLOŠKOG
  GRADA DJECE

  ARMIJO NAŠA!
  Vi ste snaga djece
  Smaragdne doline
  Vi ste ponos
  Bosne i Hercegovine!

 *******************************************************************************************************************
       Dan rijeke Une - 17. maj 2015. godine

             https://www.facebook.com/uzivajnase/videos/1688257918109621/
 *******************************************************************************************************************

           Unski smaragdi obilježili Svjetski dan voda
   U organizaciji „Unskih smaragda“, Pedagoškog zavoda USK-a, osnovnih i srednjih škola, te vrtića grada Bihać, te uz pokroviteljstvo i podršku resornih ministarstava Vlade USK-a, Nacionalnog parka „Una“ i gradske uprave Bihać, danas je prigodnom manifestacijom obilježen Svjetski dan voda.
   U ime gradske uprave i gradonačelnika prisutnima se obratila Ilda Alibegović, dopredsjedavajuća Gradskog vijeća Bihać, kazavši da su Unski smaragdi za grad Bihać najveći garant da ćemo sačuvati rijeku Unu i njene prirodne ljepote. „ Dvije najčistije pojave na planeti su dječija srca i naše bistre vode, hvala onima koji ih neumorno štite, a manje svjesne dozivaju čistoj svijesti.
   Hvala Unskim smaragdima i Mejasi Dupanović, a posebno zahvala izjavljujem Bošku Marjanoviću, idejnom tvorcu većine pozitivnih ideja u našem gradu. Njegova vizija i borba za rijeku Unu se nastavlja i danas. Čestitam svima onima koji ga poštuju tako što sprovode njegove namjere i nakon toga što on nije više sa nama. Vaša borba inspiriše i mene u borbi za zaštitu rijeke Une.", kazala je dopredsjedavajuća Alibegović. Tradicionalno su svi sa Smaragdnog mosta Unu zamirisali cvijećem.

  *******************************************************************************************************************
         Naša Una najljepši Unski smaragd
  
  *******************************************************************************************************************

   Unski smaragdi obilježili 22. mart - Svjetski dan voda
   U fokusu voda i otpadne vode
   BIHAĆ - U organizaciji „Unskih smaragda“, Pedagoškog zavoda USK-a, osnovnih i srednjih škola, te vrtića Grada Bihać, te uz pokroviteljstvo i podršku resornih ministarstava Vlade USK-a, Nacionalnog parka „Una“ i Gradske uprave Bihać, u srijedu je prigodnom manifestacijom obilježen 22. mart, Svjetski dan voda. Svjetski dan voda je ustanovljen 1992. godine na inicijativu Ujedinjenih nacija, i od tada se svake godine obilježava 22. marta. Svake godine, UN odjeljenje za vodu ustanovljava temu za Svjetski dan voda koja odgovara trenutnim ili izazovima u budućnosti. Ove godine prema riječima Mejase Dupanović, predsjednice Unskih smaragda tema obilježavanja jeste „Voda i otpadne vode“, čime se skreće pažnja na važnost čuvanja slatkih voda i održivo upravljanje slatkovodnim resursima. U ime Gradske uprave i gradonačelnika prisutnima se obratila Ilda Alibegović, dopredsjedavajuća Gradskog vijeća Bihać, kazavši da su Unski smaragdi za Grad Bihać najveći garant da ćemo sačuvati rijeku Unu i njene prirodne ljepote. -Ideje i riječi osnivača Unskih smaragda Boška Marjanovića i danas 32 godine od osnivanja Unskih smaragda prenose se na mlađe generacije. Ističem da te riječi nisu ostale bez konkretnih djela i potvrda toga jeste naša zajednička spremnost da sačuvamo Unu i sve rijeke u Gradu Bihaću, kazala je dopredsjedavajuća Alibegović.

    Povodom ovog značjnog ekološkog datuma, Unski smaragdi, prisjetili su se životnog lika i djela Boška Marjanovića. Svoj doprinos u obilježavanju Svjetskoga dana voda dali su najmlađi Unski smaragdi, djeca vrtića Grada Bihaća, koji su sa mosta na Adi simbolično u Unu bacili karanfile a potom gradonačelniku predali Povelju Unskih smaragda. Esad ŠABANAGIĆ
     HVALA, GRADSKA UPRAVA-BIHAĆ na podršci Unskim smaragdima! Unski smaragdi su danas odradili dobar posao: Obilježili Svjetski dan voda, prikazali promotivni film: "Trideset godina Unskih smaragda", održali ekološki čas pod motom: Vode i otpadne vode, prisjetili se životnog djela tvorca Unskih smaragda-Boška Marjanovića, bacili cvijeće sa mosta-Unski smaragdi, predali ekološku poruku gradonačelniku Šuhret Fazliću, prisustvovali radio emisiji-uživo u Muzeju AVNOJ-a: "Gradonačelnik odgovara građanima"i postavili mu pitanje:" Šta može učiniti gradonačelnik GRAD BIHAĆ i gradsko vijeće, da bi se iz svih planova za izgradnju HE, izbrisala i trajno sačuvala rijeka Una? Odgovor je pozitivan, a gradonačelnih Šuhret Fazlić je trajno opredjeljen za spas Une ! Kao predsjednica i organizator današnje centralne manifestacije -Obilježavanje Dana voda, sam prezadovoljna, a komentari su vrlo pozitivni. Hvala svima koji su učestvovali i podržali ovu značajnu manifestaciju! BRAVO, UNSKI SMARAGDI!

  
  *******************************************************************************************************************
                          SVI STE POZVANI:
   PROGRAM SVJETSKOGA DANA VODA - 2017.
                WORLD WATER DAY– 2017.

                                         CENTRALNA MANIFESTACIJA OBILJEŽAVANJA
                                                      MOTO: WHY WASTE WATER?
                                 WATER & WASTE WATER - VODA I OTPADNE VODE

   Poštovani prijatelji „ Unskih smaragda“, zadovoljstvo nam je pozvati Vas na obilježavanje Centralne manifestacije: SVJETSKI DAN VODA -2017.
   Manifestaciju organiziraju Unski smaragdi, u suradnji sa JU Pedagoškim zavodom USK-a, Kulturnim centrom , JU „Gradski vrtić, Bihać“, osnovnim i srednjim školama- Grad Bihać, a pod pokroviteljstvom resornih ministarstava VLADE USK-a: /MGPUZO i MVPŠ/, Nacionalni park „UNA“i Grad Bihać.
   • Mjesto održavanja manifestacije je u Kulturnom centru - Grad Bihać
   • Vrijeme održavanja je: Srijeda, 22. marta 2017. godine, sa početkom u 10.00 sati.
                                                              A G E N D A
   10.00 – 10.10 - Pozdravna riječ dobrodošlice Skupu manifestacije: Organizatori i pokrovitelji
   10.10 - 10.30 - Otvaranje Programa Dana voda – 2017: Učesnici: JU „Dječiji vrtić - Bihać“,
                               grupe: „Bubamare“ i „Suncokreti“
   10. 30 - 11.00 - Promotivni film /DVD/: 30 godina Unskih smaragda
   11. 00 –11.20 - Svjetski dan voda: Projekt: Jačanje svijesti o kvaliteti vode – Ekološki čas i kratki edukativni film o otpadnoj vodi.
   Učesnici: Unski smaragdi – Dječiji ekološki parlament /DEP/
   11.20 - 12.00 - Sjećanje na Boška Marjanovića, tvorca „Unskih smaragda“/obraćanje/
   12.00 - 12.30 - „Cvijeće za Boška“- /Most „Unski smaragdi“, u organizaciji DEP-a/
   12.30 – 13.00 - Posjeta Unskih smaragda gradonačelniku grada Bihaća, Šuhretu Fazliću
   Radujemo se vašem dolasku!
   Unski smaragdi: Za, Mejasa Dupanović, predsjednica,
   Grad Bihać, 22. mart, 2017. godine
   BISTAR UM - BISTRA UNA!

********************************************************************************************************************
                                                             UNSKI SMARAGDI
                              Međunarodni dan rijeka – 14 mart
                „RIJEKE SU NAJVRIJEDNIJI
      PRIRODNI RESURS NA PLANETI ZEMLJI!“

  Povodu Međunarodnog dana rijeka , Unski smaragdi, žele poslati poruku javnosti da su rijeke na planeti Zemlji , najveće prirodno blago, jer nam pružaju uvjete za zdrav život. Ukoliko želimo imati dostupne sve resurse, koje nam pružaju rijke, moramo njima znati, dobro upravljati. Kao što zatijeva EU, Povelja o vodi, rijekama treba upravljati u području sliva, jer rijeke ne poznaju granice i ne čuvaju ih obale , već ljudi. Samo u EU ima 60% prekograničnih vodotoka koji zahtijevaju zajedničko upravljanje , ali i priliku za stvaranje održivog razvoja.
  Kada govorimo o rijekama u BiH, sve su one vrijedne očuvanja i zaslužuju neophodnu zaštitu, a pogotovu naša kraljica svih rijeka-rijeka Una, čiji je gornji tok proglašen nacionalnim parkom. Da bismo je sačuvali u njenoj prirodnosti, moramo poštivati prirodne zakone , te Zakon o nacionalnom parku kojim je uređeno pitanje zaštite, razvoja, iskorištavanja i upravljanja Nacionalnim parkom „UNA“. Kako bismo je zauvijek spasili od izgradnje HE, iskopavanja pijeska, krivolova i ugrožavanja vrsta i staništa kojima je rijeka Una posljednje utočište, moramo se potruditi da i srednji tok rijeke Une proglasimo nacionalnim parkom, kako bismo joj osigurali viši stepen zaštite. Rijeke su naše naveće prirodno blago, a rijeka Una je naše nacionalno prirodno dobro i rijeka cijelog Svijeta, koja mora ostati jedna i jedina za sva vremena!********************************************************************************************************************
                                
                                                                          < povratakslijedeća >>

Copyright www.unski-smaragdi.ba / Mejasa Dupanović